05. - 16.06.2019

KAISU SYRJÄLÄ – Olinpa kerran

Kaisu Syrjälä maalaa mielikuvien ja intuition pohjalta. Hän tarkkailee maailmanmenoa pohdiskelevalla otteella ammentaen siitä pohjaa maalauksiinsa. Syrjälä käyttää spray-maaleja, akryylivärejä ja usein myös muurauslaastia töissänsä. Hänen ensimmäinen yksityisnäyttely on esillä Kellarigalleriassamme.

Taiteilija Kaisu Syrjälä ( syntynyt 1971) on kotoisin Ylivieskasta, mutta on vajaa kaksi vuotta asunut perheineen Oulussa. Syrjälä löysi maalaamisen selviytymiskeinokseen aikuisiällä, kun elämänkriisit pakottivat pysähtymään ja löytämään uusia merkityksiä omalle elämälle.

”Maalaan mielikuvien ja intuitioni pohjalta töitäni ja haluan ennen kaikkea herättää tunteita teokseni katsojassa, koska vahvuuteni on herkkyyteni. Olen tämän iän karttuessa oppinut ymmärtämään. Tarkkailen maailmanmenoa pohdiskelevalla otteella ja ammennan siitä pohjaa maalauksiini. Käytän spray-maaleja, akryylivärejä ja pohjalla on usein muurauslaastia. Työstän useita kerroksia siveltimillä, veitsillä ja sormin. Pidän siitä, että työssä on pintastruktuuria voimakkaasti. Mielestäni olen luonut silloin onnistuneen maalauksen, kun sen katsoja näkee siinä jotain itselleen merkityksellistä ja se koskettaa jotain hänen sisällään. Haluan, että maalaukseni kertovat ikään kuin tarinaa, johon katsoja voi samaistua ja hän haluaa katsoa maalaustani yhä uudelleen. Minulla on voimakas tarve maalata töitäni ja löydän tasapainon itselleni taiteen, värien ja erilaisten pintojen kautta. Toivottavasti maalaukseni puhuttelevat myös sinua.”

Näyttelyn nimi ”Olinpa kerran”, pitää sisällään ajatuksen siitä, miten henkilökohtainen kokemus maalaaminen Syrjälälle on. Lisäksi useissa töissä on mukana tärkeänä osana ripaus fantasiaa, jonka taiteilija halusi myös nimessä tuoda esille.

”On olemassa särö, särö kaikessa. Siten valo pääsee sisään.” – Leonard Cohen