25.09. - 13.10.2019

MAJ-LIS TANNER – Ruska

Maj-Lis Tanner on lumoutunut ruskasta. Kun metsien, soiden ja tuntureiden väriloisto on upeimmillaan on hänen päästävä sinne vaeltamaan ja myöhemmin maalaamaan kokemaansa.

Kuvataiteilija Tanner maalaa ekspressiivisesti, värikylläisesti ja isoille pohjille aiheenaan luonto eri vuodenaikoina ja erilaisissa säissä. Galleria MABD:ssa esillä olevat teokset kattavat ruska-ajan, ajan syyskuusta lokakuulle, jolloin Suomen luonto on komeimmillaan; ruskeat, punaiset ja keltaiset värit taistelevat siitä mikä voittaa kirkkaudellaan.

Ruskan sanotaan kestävän kymmenen päivää, mutta myös sen jälkeen jatkuva jälkiruska on upea, sillä silloin esille pääsevät hiljaiset murretut sävyt, joiden keskellä kuitenkin pilkahtaa syvä punainen tai musta. Myös harmaan sävyjä on lukemattomia.

Oulun ja Kajaanin korkeudella ruskahuippu koetaan yleensä 25. syyskuuta eli silloin kun Tannerin näyttely alkaa Galleria MABD:ssä. Tampereella, Helsingissä ja Espoossa – jossa Tanner asuu ja maalaa – ruskahuippu on lokakuun alussa.

Tanner rakentaa teoksiinsa tunnelmaa ja mielenmaisemia väreillä, ei niinkään ääriviivoilla. Värit ovat kirkkaat, luonnonajan värejä mukailevat. Ruskea dominoi ja puhkuu, kun taas vaaleat teokset tuovat esille latautunutta valoa, rauhaa ja onnellisuutta. Koska liikutaan suomalaisessa mielenmaisemassa on sininen olennaisesti mukana kuvaamassa vettä, ilmaa, tasapainoa ja pysyvyyttä.

Tannerin keskeiset teokset kuvaavat hetkeä, jolloin vaeltaja kohtaa luonnossa valoaukon. Ylhäältä alas tiukan kasvillisuuden keskelle siivilöityvä valo rajaa paikan ja luo pyhän, pysähdyttävän hetken. Aika ja matkanteko seisahtuvat; voiko luonto olla näin kaunis!

Teoksien monikerrokselliset kuvat voivat välillä liikkua puolitodellisuudessa, mutta maalausten pinnassa näkyy voimakasta värein luotua liikettä ja kohteita, kuten puroja, poroaitoja ja kantoja. Ne vievät katsojat keskelle ruskaa, jossa he eivät juuri nyt ole.

CV Maj-Lis Tanner