05. - 23.08.2020

PEKKA HOMANEN
B-luokka

Pekka Homasen B-luokka on teoskokonaisuus, joka kertoo kiusaamisen problematiikasta. Näyttelyn nimi kuvaa aihemaailmaa, mistä hän ammentaa teoksiinsa rakennuspalikoita eli kiusaaminen sen eri muodoissa.

Ote radiohaastattelusta vuonna 2015:  Muistan elävästi kiusaajani kasvot. En unohda häntä koskaan edes näiden vuosikymmenten jälkeen.

Kiusaaminen on toisen suunnitelmallista ja tahallista alistamista onnettomaan ja voimattomaan mielentilaan tapahtuipa se sitten työpaikalla, koulussa, perheessä, ihmissuhteissa, kohdistuen eläimiin jne. Eli lähestyn aihetta laajalla skaalalla. Saarnamies en ole, mutta haluan antaa katsojalle aiheita oman moraalimaailmansa tutkimiseen.

Sarjan töissä on jokin tarina taustalla eli jollain tavalla myös kuvitan tarinoita visuaalisesti. Esimerkiksi työ nimeltä Mä oon jotenki erilainen on kuvaus juttelutuokiosta erään työpaikkakiusatun kanssa. Hän kertoi minulle kuinka kerta kerralta työpaikan kokoushuone tyhjeni kokouksia pidettäessä, kunnes hän oli yksin kokousten alkaessa. Mitään selitystä hän ei tilanteelle keksinyt. Seurauksena oli syvä masennus ja vuosia kestänyt toipuminen, joka ei vieläkään ole ohi.

Tärkeintä itselleni tässä sarjassa ja sen esittämisessä yleisölle on teosten herättämä keskustelu kiusaamisen aiheuttamista vaikutuksista, mutta myös siitä, että aina on toivoa. Vaikeatkin asiat, sanat ja sanattomuus voivat saada järjestyksen.

https://www.homanen.art

CV Pekka Homanen

Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut on tukenut näyttelyä.