24.04. - 12.05.2019

RIITTA KEURULAINEN – Hiljaiselosta kohti uutta

Helsinkiläinen graafikko ja kuvataiteilija Riitta Keurulainen työskenteli vuosikausia graafikkona, mutta vaihtoi säännöllisen palkkatyön kuvataiteilijan työhön 2014. Hänen maalaukset on toteutettu öljyväreillä mdf-levylle, joka on tarpeeksi vahva pohja hänen työtavalleen. Maalauksissa apuaineena Riitta käyttää antiikkivahaa.

Vuonna 2o14 valmistui hänen työhuoneensa vanhalla pientilalla Karjalohjalla, mikä oli viimeinen sysäys taiteilijan uralle.

Hän kertoo: ”Innoitukseni lähde on melko tyypillinen eli luonto, mutta ei sen parhaimmillaan oleva kasvukausi, vaan sen lähes vastakohta: kasvun jälkeen erilaiset siemenet kuivuneen ja melkein huomaamattoman kasvin varressa, jäljelle jäänyt suonisto tai erikoisen suojan saanut hedelmä. Ihmettelen kasvien muodonmuutosta. Vaikka ne eivät itse loista enää väreillään, on niiden olemus kuitenkin samalla hauras, mutta voimakas. Ihmettelen myös siementen nerokkuutta; milloin ne ovat piilossa, milloin valmiina lähtöön…hiljaa ja elossa.”

Hän huomioi asioita, jotka helposti ohitamme – nuo hiljaisiksi talventörröttäjiksi muuttuneet kesän kaunottaret tai sään riipimät lehdykät. Niiden herkkyyden estetiikka vaatii tarkkaa viivaa ja muotoa: teoksia voi katsella kaukaa, jolloin pinnan sävyt ja tausta kätkevät osan sisällöstä. Vasta lähempi tarkastelu paljastaa tarkempia yksityiskohtia.

Maalaukset on toteutettu öljyväreillä ja apuaineena lähinnä antiikkivaha (engl. Cold wax) mdf-levylle, joka on tarpeeksi vahva pohja hänen työtavalleen. Työvälineinä hän käyttää siveltimen lisäksi mm. teloja ja lastoja, värikerroksia lisäämällä ja esiin raaputtamalla. Näin muodostuu pinta, johon hän piirtää ja raaputtaa käyttäen erilaisia teräviä välineitä.

Lisätietoja taiteilijasta: www.riittakeurulainen.fi

CV Riitta Keurulainen