12. - 30.01.2022

TAINA PELKONEN – Arts, crafts & deco

Taina Pelkosen Arts, crafts & deco -näyttely on osa hänen kultasepän ammattitutkintoaan. Se on saanut inspiraationsa Art Decon muotokielestä, materiaalien yhdistämisestä sekä korutaiteesta. Näyttely on esillä galleriamme ikkunoissa.

Lapsena haaveilin taiteilijan urasta, ja aikani kului piirtämisen, maalaamisen ja muovailun parissa. Kuvataidelukion jälkeen suunta oli hetken hukassa, mutta välivuosien ja sattuman ansioista päädyin opiskelemaan korualalle. Korualan opetus alkoi Oulun seudun ammattiopistolla ensimmäistä kertaa syksyllä 2009 ja valmistuin artesaaniksi keväällä 2012. Ala vei mennessään ja jatkoin opintoja Kuopiossa korumuotoilun parissa. Opintojen painotus suunnitteluun ei tuntunut omalta, koska koin tärkeämmäksi myös valmistaa itse tuotteeni, joten tie vei myyjän töiden kautta takaisin Ouluun ja talvella 2019 kultasepän opintoihin. 

Korujen suunnittelu ja valmistus antaa minulle väylän toteuttaa luovuuttani ja ennen kaikkea se mahdollistaa antoisat kohtaamiset ihmisten kanssa. On hienoa pystyä luomaan asiakkaille merkityksellisiä, henkilökohtaisia tuotteita, jotka parhaassa tapauksessa kulkevat sukupolvelta toiselle. Koruissa minua kiehtoo niiden monipuolisuus ja pitkä historia. Korut ovat olleet läpi aikojen osana ihmisten elämää symboloiden niin yhteiskuntaluokkaa ja valta-asemaa, kuin myös toimineet amuletteina sekä tärkeänä osana erilaisia siirtymäriittejä. Koruilla kerrotaan tarinoita, koristaudutaan ja luodaan muistoja. 

Vaikka kultasepän perinteikäs käsityötaito on itselleni tärkeää, koen ettei korualan eri osa-alueet sulje toisiaan pois, vaan niitä voi ja pitää yhdistellä rohkeasti. Korujen valmistuksen hienous on käsityötaidossa, loputtomissa muodon variaatioissa ja materiaalien runsaudessa. Koru on taideteos, jota voi kantaa mukanaan. 

Näyttelyn teosluettelo