07. - 25.10.2020
3x3 -näyttely esittelee Sari Moilalan, Anne Ståhle-Kannialan ja Kaisu Syrjälän taidetta. Kolme erilaista taiteilijaa tutkii ympäröivää maailmaa struktuurin, liikkeen ja värien kautta.
Sari Moilala maalaa ekspressiivisiä maisema abstraktioita ja tunnetiloja. Anne Ståhle-Kannialaa kiehtoo tanssi ja tanssijoiden liikkeen tulkinta kankaalle. Kaisu Syrjälän pääosin abstraktit maalaukset syntyvät rouheasta pinnan struktuurista.
Sari Moilala
Rakastan värejä. Elän väreistä. Hengitän värejä. Inspiraationi lähteenä toimii luonto, vuorokauden- ja vuodenajat, valot sekä varjot. Vietän paljon aikaa luontoa tutkaillen, ottaen kuvia, tehden luonnoksia. Seuraan värien vaihtumista, kasvien kasvua, oksien viivastoa, pilvimuodostelmia ja heijastuksia. Jossain vaiheessa ne päätyvät kankaalle omaksi tulkinnaksi. Maalaan isoja tauluja intuitiivisesti ja runsaasti värejä käyttäen. Tahdon siveltimen liikkeen näkyvän ja kuljettavan katsojaa mukanaan. Värien sekoittuminen toisiinsa kankaalla on aina yhtä yllätyksellistä ja innostavaa. Abstrakti taiteenmuotona ei ole ollut itsestään selvyys minulle. Pidin itseäni fikuratiivisena maalarina. Huomasin kuitenkin, että fikuratiivinen esittäminen teki minusta ulkopuolisen tarkkailijan, kun taas abstrakti ja intuitiivinen maalaus saa minut olemaan läsnä tässä hetkessä. Maalaukseni ovatkin hetkiä tai nopeita välähdyksiä maisemista, tunnetiloista ja muutoksista luonnossa. Olen syntyisin Kuusamosta ja valmistun Kankaanpään Taidekoulusta kuvataiteilijaksi keväällä 2021.
Anne Ståhle-Kanniala
Tanssi on liikuntamuoto, jossa ihminen liikuttaa vartaloaan rytmikkäästi musiikin mukaan. Tanssiin liittyy aina liike, joka tuottaa esteettisiä elämyksiä, se on sosiaalinen toiminto, jolla voi ilmaista itseään. Tanssia voi yksin, kaksin tai ryhmässä. Tanssiminen rentouttaa ja tuottaa mielihyvää. Tanssi taidemuotona on siitä erikoinen, että tanssija on itse taideteos ja taiteen välineenä on hänen oma kehonsa ja kaikki sen liikkeet. Kun tanssiesitys on ohi se on myös lopullisesti kadonnut eikä siihen ole enää mahdollisuutta palata.
Tanssijoiden kuvat alkavat elää verkkokalvoilla ja siveltimen kulkiessa kankaan pinnalla syntyy illuusio liikkeestä. Perhosten ja sudenkorentojen kaltaiset olennot liihottavat lavalla tai lavan takana, tuoden kauneutta, herkkyyttä ja iloa katselijoilleen.
Tanssi teema on kulkenut kuvissani jo monen, monen vuoden ajan. Aikoinaan kansantanssin parissa vietetty nuoruus harrastus – ja kilpailutasolla on alkusysäys tanssijoiden ja liikkeen siirtämiseen teoksiin.
Tanssissa on jotain alkukantaisten tunteiden lumoa, jotka vapautuvat yksin tanssiessa pimeässä tai parin kanssa keinahtelu kesäillan lavatansseissa tai ryhmän kanssa esitettäessä tiettyä yhdessä sovittua koreografiaa.
Tanssi on hetken taidetta.
Kaisu Syrjälä
Taiteen tekeminen kohdallani alkoi aikuisiällä, kun koin vahvasti tarpeen löytää uutta elämääni ja ilmaista tunteitani. Hyvin nopeasti maalaamisesta muodostui minulle tärkeä selviytymiskeino arjessa ja löysin oman tyylini maalata. Nykyisin maalaaminen on elämäntapani, jossa haluan kehittyä ja muuntautua lakkaamatta ja joka vie minut välillä suurista onnentunteista hetkessä epätoivoon. Juuri tämä minua maalaamisessa kiehtookin ja pitää mieleni liikkeessä. Maalausprosessin aikana työni muuttuu useaan otteeseen ja useimmiten lopputulos on jotain aivan muuta, mitä alunperin ajattelin. Lisään maalauksiini yksityiskohtia pikkuhiljaa, kunnes koen, että työ on valmis ja kertoo omaa tarinaansa.
Maalaukseni ovat enimmäkseen abstrakteja, mutta joissain on mukana myös esittävämpiä elementtejä. Käytän spray-maaleja, akryylivärejä ja pohjalla on usein muurauslaastia. Työstän useita kerroksia siveltimillä, veitsillä, rätillä ja sormin. Maalaukseni ovat yleensä rouheita ja moniulotteisia, mutta muuttuvatkin osin herkiksi viivoiksi tai vahvoiksi väreiksi. Pidän siitä, että töissäni on pintastruktuuria voimakkaasti ja kerroksellisuutta, joka tuo mielestäni lisää mielenkiintoa töihin.
Lähtökohtana on usein sisäisen maailman kuvaaminen, jonkin näkymättömän saattaminen näkyväksi ja aistittavaksi. Tarkkailen maailmanmenoa pohdiskelevalla otteella ja myös siitä saan pohjaa maalauksiini.
Mielestäni olen silloin luonut onnistuneen maalauksen, kun katsoja näkee siinä jotain itselleen merkityksellistä ja maalaus koskettaa jotain hänen sisällään. Toivottavasti maalaukseni puhuttelevat sinua ja löydät niistä mielenkiintoisia elementtejä.