27.11. - 15.12.2019

AHONEN, FÖHR & MANNINEN

Syksyn näyttelykautemme huipentuu kolmen oululaisen valokuvaajan yhteisnäyttelyyn. Näyttely esittelee Raimo Ahosen, Jaani Föhrin ja Janne-Pekka Mannisen valokuvia.

Valokuvaaja, arkkitehti ja monialainen ammattilainen Raimo Ahonen (s. 1947) tuo Galleria MABD:hen kuvia sarjastaan ”Huhtikuu on kuukausista julmin”. Ahosen kuvien aihe on korostuneen rosoinen ja arkinen, jota alleviivaa käytetty kuvausmateriaali. Filmimateriaalin pohjana on ohut käsintehty japaninpaperi ja tulostus on tehty arkistokestävillä musteilla taidepainopaperille. Kuvaa suojaavat materiaalit, kuten lasi, on jätetty pois, jotta materiaalin tuntu ja herkkyys välittyisi. Ahosen valitsemat aiheet ovat usein vahvasti kiinni rakennetussa ympäristössä ja siinä tapahtuvissa muutoksissa. ”Kuvaustapaani voisi kutsua luovaksi dokumenttikuvaukseksi. Näen kuvan ennen kuin otan sen. Lopputulos voi olla enemmänkin visuaalinen mielikuva nähdystä tai koetusta, kuin tarkka dokumentti kohteesta. Valokuvien kanssa työskentely on minulle kuin visuaalisen päiväkirjan pitoa, jossa arjen rytmi, jokapäiväinen, tuttuus on läsnä. Näin kuvista tulee henkilökohtaisempia”,  Ahonen sanoo.

www.raimoahonen.com

CV Raimo Ahonen

 

Valo ja varjo tekevät valokuvan, ja oululainen Jaani Föhr (s. 1971) keskittyy nyt nähtävillä olevissa mustavalkokuvissaan varjoon. Tietyt käyttötarkoitukset vaativat usein valokuvalta teknistä moitteettomutta ja varjojen pitämistä kurissa, mutta Föhriä kiinnostaa niiden ilmaisuvoima. Föhriltä nähdään Oulussa vuosina 2015-2017 ja Sisiliassa vuonna 2019 kuvattuja kuvia, jotka ovat tyylillisesti jatkoa kuvaajan jo 1990-luvulla filmiaikaan syntyneelle viehätykselle kontrastiseen kuvaan. Vaikka Föhr on kuvannut tätä sarjaa eräänlaisena vastapainona muulle työlleen, näissäkin kuvissa on läsnä ihminen. ”Olen ihmiskuvaaja, eikä tämä sarja tee siihen poikkeusta. Lähtökohta on tällä kertaa erilainen. Näissä kuvissa ihminen on joskus vain pelkkä varjo tai siluetti, tai juuri astunut varjon halkaisevaan valokiilaan.”

jaanifohr.fi

CV Jaani Föhr

 

Janne-Pekka Manninen (s. 1976) on oululainen muotokuvaan, dokumentaariseen ja taidevalokuvaan erikoistunut valokuvaaja. Muun valokuvan ohella Manninen tekee paljon työtä esittävän taiteen parissa, erityisesti nykytanssin ja -sirkuksen parissa valokuvaajana ja kirjoittajana. Mannisen kuvia tanssiteoksista ja immersiivisistä esityksistä nähdään yleensä teosten markkinoinnin ja niistä kirjoitettujen lehtijuttujen ja kritiikkien yhteydessä, mutta nyt Galleria MABD:ssä on nähtävillä puolenkymmentä valokuvaa eri teoksista näyttelykontekstissa. Nyt nähtävillä olevat kuvat ovat oululaisen Flow Productionsin tuotannoista, suuren suosion saaneista teoksista Torni (2016) ja The Secret Garden (2018). Manniselle esittävän taiteen kuvaaminen on aina inspiroiva haaste: ”Valokuvaajan täytyy pystyä välittämään teoksen tunnelma ja luonne ihmiselle, joka ei sitä ole vielä kokenut eikä välttämättä koekaan. Samalla koen liikkuvani kameran kanssa teosten maailmassa kuin katuvalokuvaaja, etsimässä jotain yllättävää, voimakasta ja liikuttavaa.”

jpmanninen.com

CV Janne-Pekka Manninen