15.01. - 02.02.2020

SOILE SUVANTO – Joki, jää, tunturi

Galleria MABD ylpeänä esittää Soile Suvannon ensimmäisen näyttelyn sitten 2000-luvun alun. Suvannon Joki, jää, tunturi -valokuvanäyttely koostuu kolmesta teossarjasta: Oulujokea kuvaavasta Joki-sarjasta, unenomaisesta ja surrealistisesta Jää-sarjasta sekä Kilpisjärven maisemia kuvaavasta Tunturi-sarjasta.

Suvannon Joki, jää, tunturi -valokuvanäyttelyn yhteen nivoutuneissa teossarjoissa teemana on maisema sekä fyysisenä että mielenmaisemana.

Jokiteoksessa Suvanto on kuvannut Oulujokea samasta kohdasta eri aikoina. Maisema on aina sama, silti eri. Kuvissa on paljon auringonlaskuja ja yksinäistä haikeutta. Joki jatkaa loputonta virtaamistaan ja elämä menee eteenpäin. Jokimaisema muodostaa lohduttavan fyysisen ja mielenmaiseman.

Jääteoksessa on kuvattu meren jäätä Hailuodon edustalla ja kuvat ovat hiukan unenomaisia ja surrealistisia. Teokseen liittyy Suvannon tekemä runo kävelystä meren jäällä.

Tunturisarjassa matkataan Kilpisjärven maisemiin ja mukana ovat albumikuvat lapsuudesta. Tunturimaisemat ovat olleet tärkeitä Suvannon isovanhemmille ja vanhemmille. Kuvausmatkalla syksyllä 2019 hän ymmärsi yhä paremmin miksi, ja sama Kilpisjärven lumo on tarttunut myös Suvantoon. ”Ihmiset hakevat erityisistä maisemista voimia sekä retkien aikana että niiden jälkeen palatessaan muistoihin. Tärkeisiin maisemiin palataan vielä mielessä voimien ehdyttyä, kun tärkeille paikoille ei enää fyysisesti päästä. Palasin näihin maisemiin lapsuuteni 1970-luvun albumikuvat mukanani ja käytin kuvauksissa osin kuva kuvassa -menetelmää.”

Maisemat ovat tärkeitä ihmisen identiteetille. Maisemia on kuvattu aina ja nykyisin niitä myös jaetaan helposti muille sosiaalisen median kautta. Tässä ajassa korostuu myös oman itsen kuvatuksi tuleminen tärkeissä maisemissa ja kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa. ”Toivon, että näyttelyni tarjoaisi visuaalisia elämyksiä ja kutsuisi pohtimaan maisemaan, identiteettiin, perheisiin ja sukupolviin ja sosiaalisen mediaankin liittyviä asioita.”

CV Soile Suvanto