07. - 25.09.2022

HANNU LUKIN – Taivas aukeaa

Hannu Lukin on suomalainen taidemaalari ja kuvataiteilija. Hän valmistui kuvataideakatemiasta vuonna 1985. Uransa aikana hän on pitänyt yli 100 yksityisnäyttelyä kotimaassa ja ulkomailla.

Lukin tekee pääasiassa isokokoisia öljy- ja akryylimaalauksia, mutta myös veistoksia ja valokuvia. Häntä on luonnehdittu koloristiseksi ekspressionistiksi. Tyylillisesti hänen on esitetty olevan sukua Vilho Lammen voimakkaan ekspressionistiselle nuoruuden tuotannolle. Lukin työskentelee nopeasti ja aggressiivisesti eikä suunnittele teoksiaan etukäteen, vaan pyrkii nopeisiin havaintoihin. Hän on romantikko, joka etsii kauneutta ja kertoo maalauksillaan tarinoita.

Ulkona työskentely ja luonnon havainnointi ovat olleet kantava voimia Lukinin koko taiteellisen työskentelyn ajan. Opetustyön ja oman taiteellisen työnsä välillä olevan ajankäytön ristiriidan hän on ratkaissut matkustamalla vuosittain maalaamaan Eurooppaan tai rakastamiinsa Välimeren maisemiin: Italiaan, Ranskaan tai Espanjaan. Euroopan lisäksi hän on matkustanut maalaamassa muotokuvia Intiassa, Kiinassa ja Thaimaassa.

”Vaellukset ja uintireissut ovat osa työskentelyäni. Espanjan vuoristossa olen käynyt 25 vuotta enkä ole vielä kyllästynyt niihin mahtaviin maisemiin. Lukihäiriöisenä ja kielitaidottomana olen tutustunut maalaamisen kautta paikallisiin ihmisiin. Yhteisen kielen puuttuminen on korostanut visuaalisia lähtökohtiani. Paikalliset kylähullut ja eksoottiset tarjoilijat ovat tulleet tutuiksi näillä tutkimusretkillä. Kuvataide on minulle keino paeta arkea ja tehdä maailmasta eksoottisempi paikka. Koronan vuoksi viimeiset pari vuotta olen keskittynyt Suomen maisemiin. Vesi ja lakeus ovat näissä töissäni läsnä. Keväällä pääsin jälleen palaamaan Espanjaan. Osa siellä maalatuista maisemista on mukana tässä näyttelykokonaisuudessa”, Lukin kommentoi työskentelyään ja Taivas aukeaa -näyttelyään.

Lukinin julkisia teoksia on kouluilla, kirjastoissa ja kunnantaloilla ympäri Suomen. Viimeisimmät julkiset teokset ovat Coronarian ”Sammakkotalon” seinämaalaukset Oulussa sekä Ikaros-veistos Tupoksen yhtenäiskoululla. Hänen teoksia on tärkeimmissä suomalaisissa kokoelmissa. Lukin tekee myös tilausmuotokuvia.

Näyttelyn teosluettelo