10. - 28.11.2021

Hilmakollektiivi – PUPURUUSU

Hilmakollektiivi on näyttelijä, esitystaiteilija Outi Vuorirannan ja kuvataiteilija, dramaturgi Silja Kejosen muodostama poikkitaiteellinen duo, joka työskentelee runouden, kuva- ja esitystaiteen rajapinnoilla ja ammentaa voimansa ystävyydestä.

Harva kasvi kantaa niin valtavaa rakkauden, kauneuden ja nuoruuden painolastia kuin ruusu.

Harvat korvat ovat niin merkityksillä ladatut kuin pupunkorvat.

Pupuruusu on Hilmakollektiivin teoskokonaisuus, jossa kukittamisen teko ja ele ovat katseen kohteena. Se on terälehti terälehdeltä lattialle levittyvä vanitas-kuva, joka tulkitsee uudelleen 1600- luvun asetelmamaalaukseen tiiviisti liitettävää vanitas-käsitettä (lat.turhuus) pupunkorvat päässään.

Kun on kasvattanut ruusuja, alkaa tajuta, miksi ihmiset heijastavat niihin yhteiskunnallisia metaforia. Jokainen pensas muodostaa oman eräänlaisen sosiaalisen hierarkian.

Hilmakollektiivi käyttää teoksissaan pupunkorvia piiloutumisen ja näkyväksi tulemisen välineinä – samanaikainen halu ja pelko paljastaa itsensä.

Pupuun liitetään vahvoja vastapareja kuten viisaus ja hölmöys, feminiinisyys ja androgyynisyys, pelkuruus ja pelottomuus, seksuaalisuus ja viaton puhtaus.

Pupuruusu kurottaa kohti ajattelua, joka saattaa tanssia ruusuilla, kuvitella jotain mitä ei vielä ole, mutta on jo hiirenkorvilla tai ainakin terälehden päällä.

Näyttelykokonaisuus koostuu maalausinstallaatiosta, joka rakentuu ruusun terälehdistä, maalauksista ja performanssista.

CV Hilmakollektiivi

CV Outi Vuoriranta

CV Silja Kejonen

Näyttelyn teosluettelo