02. - 20.02.2022

PÄIVI LATVALA – La Muuu

Päivi Latvala keskittyy taiteessaan lehmiin. Eläinmaalauksillaan Latvala haluaa tuoda nykyaikaisen maaseudun taiteen ystävien lähelle.

Suomalaisen maaseudun tulevaisuus on Latvalalle intohimon asia: elämänmakuisilla, raikkailla ja tunnelmallisilla maalauksillaan hän haluaa herättää ihmisissä aitoja tunteita maaseutua kohtaan. Tietoisuuden kasvattaminen ja positiivisten tunteiden liittäminen maaseutuun ovatkin Latvalalle eräs tärkeimmistä syistä maalata ja saada siten äänensä kuuluviin. Suomalaista maaseutua ja eläintuotantoa ei saa jättää EU:n jalkoihin. Ilmastomuutoksen myllerryksessä kotimainen, lähellä tuotettu maailman puhtain ruoka on meille etuoikeus.

“Kuvailen itseäni yhden naisen maaseutuliikkeeksi, joka taistelee suomalaisten maanviljelijöiden ja karjankasvattajien aseman puolesta tekemällä maaseudusta ihmisille läheisen ja tärkeän taiteen kautta,” kertoo Latvala.

Latvalan rakastetut lehmämaalaukset ovat moderneja ja romanttisrealistisia. “Aivan kuten ihmiset, myös jokainen lehmä näyttää erilaiselta,” Latvala selittää lähestymistapansa taiteeseen.

Taiteilija haluaa kuvata eläinten kauneuden realistisesti, mikä vaatii tarkkaa ja viimeisteltyä otetta ja silmää. Taitavasti maalatut ilmeet miettiväisistä märehtijöistä tai niiden ilkikurisista virnistyksistä ovat Latvalan maalauksien tunnistettavimmat piirteet. Sanatonta vuorovaikutusta suoraan katsojan sydämeen.

Samalla työt tuovat kunniaa eläimille, jotka sitä eivät muuten saa. Hän on huomannut, kuinka modernit eläinmaalaukset saavat ihmisissä aikaan iloa ja ne herättävät muistot eloon. Romanttisuus maalauksiin taas versoo Latvalan halusta tuoda esille, mitä maaseudun eläimet omistajilleen edustavat: “Jokaisella lehmällä on nimi, ne eivät ole vain tuotantokoneita ja omaisuutta; ne ovat rakkaita työtovereita, kotieläimiä ja uskottuja. Hyvin käsitelty ja terve eläin on omistajalleen arvokas monella tasolla.” Hän ei esimerkiksi maalaa taulujen lehmille korvamerkkejä vaan hän haluaa nähdä niiden inhimillisyyden ilman tarkasti asetettuja säännöksiä, ja välittää sen taiteesta nauttiville ihmisille.

Latvalan töitä on hankittu useisiin suomalaisiin ja kansainvälisiin maatalousalan yrityksiin sekä koti- ja ulkomaisiin taidekokoelmiin.

CV Päivi Latvala

Näyttelyn teosluettelo