25. - 31.05.2020

IKKUNA­INSTALLAATIO:
Christelle Mas

Supernature-installaatiossa Christelle Mas tutkii luonnon suhdetta teknologiaan valokuvakollaaseissa, joissa yhdistyvät tieteelliset kuvat valokuvien ja piirroksien kanssa. 

Christelle Mas on suomalaistunut ranskalaislähtöinen kuvataiteilija, joka asuu Oulussa. Taiteessaan Mas hyödyntää nykyteknologiaa, joka sallii kuvaamisen ilman varsinaista perinteistä valokuvakameraa. Häntä kiinnostaa kamera kokeellisena välineenä, jossa näkeminen lähestyy rajaansa. Masin teokset liikkuvat todellisuuden ja fiktion välimaastossa ja tarkastelevat tapaamme kiinnittyä maailmaan. Hän työskentelee monimuotoisesti valokuvamateriaalin kanssa käyttäen sitä esimerkiksi kollaaseissa ja installaatiossa.

Christelle Mas tekee yhteistyötä Oulu Biocenterin kanssa. Biocenterillä hänellä on käytössään neljä erilaista 3D-mikroskoopia: pyyhkäisyelektronimikroskooppi, valomikroskooppi, tomografia-mikroskooppi ja mikrotomografia-mikroskooppi. Mikroskoopilla hän kuvaa näytteitä luonnosta ja hyönteisistä. Supernature-näyttelyn teoksissa hän yhdistää valokuvia eri mikroskoopeista. Kollaasihahmot muistuttavat etäisesti eläimiä.

Masin teokset viestivät sitä, millä tavalla tiede muokkaa käsityksiämme todellisuudesta. Nykytekniikka asettaa meidät jatkuvaan kuvavirtaan ja suljettuun maailmaan, jonne katse ei ennen päässyt. Teknologisten laitteiden avulla luotu simulaatio asettaa ihmisen fiktiiviseen todellisuuteen. Se tekee ympäristöstämme samalla sekä todellisen että virtuaalisen. Valokuvauksen käytöllä tieteessä on ennen kaikkea voitu korostaa näkyvän suhteellisuutta. Teokset osoittavat dialektiikan tieteellisestä tutkimuksesta saadun tiedon ja sen mahdollisen muutoksen fiktioksi välillä.

Onko 3D-virtuaalinen käyttöliittymä todellisuutta parantava virtuaalitodellisuus? Dichotomioiden tuottaminen (luonnon ja kulttuurin, luonnollisen ja keinotekoisen, biologian ja tekniikan, mikromakrojen välillä) asettaa kyseenalaiseksi ihmiskunnan evoluution.

Christelle Mas CV