31.05. - 02.07.2023

KESÄKUUN 2023 RYHMÄNÄYTTELY

Jo perinteeksi muodostuneen Galleria MABD:n kesäkuun ryhmänäyttely esittelee tänä vuonna taidetta Harri Naumaselta, Kalle Nurmiselta, Marjo Pitkolta, Hanne Torviselta ja Riitu Uosukaiselta.

Harri Naumanen

Harri Naumanen on Taivalkoskelta lähtöisin oleva taidemaalari. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Ylikiimingissä. Hän maalaa ja painii maalaamisen fundamenttien kanssa ikuista painia.

Kalle Nurminen

Kalle Nurmisen teokset ovat esinekollaaseja, assemblaaseja, joissa hän käyttää pääosin kierrätysmateriaaleja.
Kolmiulotteisissa kuvissa hän yhdistää puuta muovia ja lasia eri tekniikoin. Mielikuvituksellisen tuntuiset arkkitehtuuriset sommitelmat hakevat innoituksensa popkulttuurin eri muodoista mutta myös arjen todellisuudesta. ”On kiehtovaa todentaa miten esineiden mittakaava muuttuu pintakäsittelyn myötä. Kesäkuun ryhmänäyttelyn töissäni pohdin massaturismin lieveilmiöitä.”

Marjo Pitko

Marjo Pitko on pitkän linjan kuvataiteilija; taiteen maisteri, taidegraafikko ja valokuvaaja, joka on osallistunut näyttelyihin Suomessa ja ulkomailla. Hän asuu ja työskentelee Merilapin alueella. Hänen teoksiaan on eri kokoelmissa. Kesäkuun ryhmänäyttelyssä Pitkolta nähdään tämän kevään aikana vedostettuja suuria taidegrafiikan vedoksia. Teokset ovat osa kokonaisuutta, jota hän nimeää Poeettisena maisema kuvastona. ”Innoituksen näihin teoksiin olen saanut Ninfan rauniopuutarhasta, joka sijaitsee Italian Latinassa. Ninfan sanotaan olevan maailman kauneimpia luonnontilassa olevia paikkakokemuksia. Minuun Ninfassa vaikuttaa kasvien ajallinen kerrostuma ja kasvien rypäsmäinen väriloisto ja tietysti myös ne aidot rakennusten rauniot.”

Hanne Torvinen

Inspiraation Seiniä Oulusta -kokoelmaan Hanne Torvinen on saanut oululaisten rakennusten seinien värimaailmoista ja niiden antamista mielikuvista, jotka hän on halunnut ikuistaa abstrakteiksi teoksiksi. ”Sävyt taiteessani eivät pyri jäljittelemään rakennuksien värejä sinänsä, vaan pääpaino on mielikuvissa, jotka ovat syntyneet rakennuksien sävyjen ja ympäristön sen hetkisen tunnelman vuoropuhelusta. Näissä teoksissa pyrin tuomaan Oulun rakennusten kauneutta esille abstraktein keinoin ja samalla herättämään mielenkiintoa niiden historiallisiin tarinoihin. Seiniä Oulusta -kokoelma on myös tietynlainen vastapaino meille tyypilliselle idyllin kaipuulle jonnekin muualle. Minua kiehtoo erityisesti ajan ja kuluman aikaansaamat sävyt, joita voi havaita missä vain.”

Riitu Uosukainen

Riitu Uosukainen on työskennellyt Helsingin Kaapelitehtaalla keraamisen kuvanveiston parissa vuodesta 2000 lähtien. Koulutukseltaan Uosukainen on keramiikka-alan artenomi (YAMK). Hänen töitään on Valtion ja HUS:n taidekokoelmissa sekä useissa yksityiskodeissa. Viime vuosina hänen veistoksia on ollut esillä näyttelyissä eri puolilla Suomea sekä yksityisnäyttelyssä Berliinissä. Karkeasta samottipitoisesta savesta rakennetut empaattiset pienoisveistokset saavat usein ihmisen tai linnun (pöllön) muodon. Pöllö aiheena merkitsee Uosukaiselle luonnon viisautta. Näyttelyn pöllöt lohduttavat, kuuntelevat, mutta herättävät kysymyksiä myös ihmisen toimien oikeudellisuudesta.

Näyttelyn teosluettelo