16.08. - 03.09.2023

JARMO KOPONEN – Muotokuvia

Jarmo Koposen toinen näyttely Galleria MABD:ssä keskittyy edellisen näyttelyn autioita maisemia ja paikkoja esittävien valokuvateosten vastapainoksi ihmiskasvojen tutkimiseen puupiirroksen keinoin.

Etsin taiteesta haasteita ja yllätyksiä. Ne ovat olleet lähtökohtana myös tämän näyttelyn töiden syntyyn. Miten tehdä ja esittää suurikokoisia puupiirroksia? Puupiirroksen monet tekovaiheet ja ekspressiivinen tapani kaivertaa puuta takaavat, että täsmällistä lopputulosta on aina mahdoton ennustaa.

Tämä yllätyselementti on pitänyt yllä kiinnostukseni grafiikan menetelmiin. Samalla olen siirtynyt tekemään vedoksia, jotka usein poikkeavat toisistaan perinteisen grafiikan tapojen vastaisesti. Jokainen versio on oma työnsä. Painopiste ei ole yrittää kontrolloida lopputulosta, vaan antaa materiaalien ja teko prosessin jättää jälkensä lopullisiin vedoksiin. Maalauksen yhdistäminen teoksiin on luonteva jatke tälle kehitykselle.

Vaikka kuvaan tässä näyttelyssä ihmisiä lähipiiristäni muotokuvan omaisesti, teoksen edistyessä kiinnostukseni siirtyy näköisyydestä mahdollisimman monipuolisen painojäljen luomiseen. Teosten suuri koko mahdollistaa niiden tutkimisen eri etäisyyksiltä. Kauempaa työt ovat esittäviä, lähietäisyydeltä taas lähes abstrakteja.

CV Jarmo Koponen

www.jarmokoponen.com

Näyttelyn teosluettelo