27.09. - 15.10.2023

VESA RANTA – Katoava pohjoinen

Vesa Ranta on oululainen valo- ja videokuvaaja. Katoava pohjoinen -näyttelyssä nähdään hänen Islannissa ottamiaan valokuvia.

Islannin SIM-residenssissä kesällä 2022 työstämäni ”Katoava pohjoinen” -näyttelykokonaisuus on ensimmäinen osio laajemmasta kokonaisuudesta, jossa käsittelen pohjoisen muuttuvaa maisemaa. Mitä pohjoinen on nyt, ja mitä se on tulevaisuudessa?

Ihminen muokkaa luontoa ja meidän toimintamme vaikutukset näkyvät pitkälle tulevaisuuteen. Olemme huolissamme ilmastonmuutoksesta, mutta samaan aikaan ihmisten halu nähdä maailmaa on yhä kasvanut. Maailma on kutistunut, ja me ihmiset haluamme elämyksiä kuin pikaruokaa ravintolasta. Tämä paradoksi on kiinnostava ja haluan kuvaamalla tutkia tätä ilmiötä.

Aloitin projektini Islannista, koska tutkimukset osoittavat, että jäätiköt ovat alkaneet sulaa kiihtyvää vauhtia. Samaan aikaan maassa on rakennettu infrastruktuuria, jotta ihmisten on yhä helpompi päästä luonnon äärelle kokemaan sen ainutlaatuiset ihmeet. Luonnosta on tullut eräänlainen näyttämö, jota tullaan ihastelemaan muutamaksi päiväksi toiselta puolelta maailmaa. Sosiaalinen media on muuttanut ihmisten käyttäytymistä. Kamera on usein kääntynyt itseään kohti, pois maisemasta.

Pohjoinen on muutostilassa. Elinolosuhteemme muuttuvat kiihtyvää tahtia. Afrikasta ja Etelä-Euroopasta tullaan tulevaisuudessa pohjoiseen, koska elinolot käyvät etelässä mahdottomaksi. Kuinka kauan tähän menee ja miten pohjoiselle käy? Onko pohjoista ilmastoa olemassa enää muutaman vuosikymmenen päästä? Olemmeko valmiita muuttamaan elämäntyyliämme, jotta pohjoinen säilyy pohjoisena? Nämä ovat suuria kysymyksiä, joihin meillä ei ole vielä varmoja vastauksia.

CV Vesa Ranta

vesaranta.org

Näyttelyn teosluettelo