28.08. - 15.09.2019

CHRISTELLE MAS – X-rays

X-rays -teokset ovat tieteellisiä kuvausmenetelmiä hyödyntäviä valokuvakollaaseja, joissa Christelle Mas tutkii ihmisen suhdetta teknologiaan. Teokset yhdistelevät lääketieteellisiä valokuvia, magneettikuvia, pyyhkäisyelektronimikroskoopilla otettuja kuvia, röntgenkuvia, silmänpohjakuvia sekä piirtämistä ja kollaaseja.

”Masin teoksissa valokuvia on leikattu ja järjestetty uusiksi kokonaisuuksiksi. Kollaasit on kursittu ja parsittu yhteen niin, että toimenpide tuo mieleen kirurgin: epäolennainen ja rikki mennyt poistetaan ja vielä toimivat osat kasataan ompeleilla uudeksi kokonaisuudeksi. Uusi on vauhdikkaampi, kyvykkäämpi ja toimivampi kuin edellinen. Kollaasi on enemmän ja aivan muuta kuin osiensa summa. Kollaasit rajautuvat valkoiseen taustaansa, ja tämä tahrattomuus tuo mieleen sairaalan siisteyden. Mutta kuvat ovat rajuja, lajitkin sekoittuvat; ihmisen suita, hyönteisten silmiä, suonia”, Liisa Hilasvuori, MUU.

Nykyään valokuvia tehdään monien erilaisten laitteiden avulla. Valokuvia käytetään niin informaation välittämiseen kuin kontrollin välineenä. Lentävät drone-kamerat, pintaa syvemmälle tai ihmissilmää tarkemmin näkevät lääketieteelliset kuvausmenetelmät ja koko maapallon skannaavat satelliitit ovat nykytekniikan mahdollistamia kuvausmenetelmiä.

Ihmiset ovat tottuneet jatkuvaan kuvavirtaan. Nyt jokaisen silmät pääsevät paikkoihin, jotka olivat ennen piilossa. Lääketieteelliset kuvausmenetelmät sallivat kurkistuksen ihonalaiseen ja suljettuun maailmaan, jonne katse ei normaalisti pääse. Ruumis on Foucault’n mukaan vallan suurennuslasin alla. Silmäpohjakamera on konkreettinen ruumiinvalvontatekniikka, joka kuuluu biovaltaan. Foucault’n termi biovalta on laaja käsite, joka kiteytettynä tarkoittaa valvontatekniikoita, joiden kohteena on ihmisen keho.

Christelle Mas, s. 1984, on suomalaistunut ranskalaislähtöinen kuvataiteilija, joka asuu Oulussa. Hänen työnsä ovat valokuvia, piirroksia ja installaatioita. Masin taide saa usein alkunsa populaaritieteestä ja lääketieteen tai mekaniikan kuvakielestä. Hänen lähtökohtansa on tieteessä, mutta taiteellisen prosessin aikana kuvitteellisista totuuksista kehittyy hänen oman sisäisen maailmansa heijastuma. Mas on valmistunut taiteen maisteriksi Sorbonnen yliopistosta Pariisista, missä hän on suorittanut myös tutkinnon taiteen filosofiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla. Christelle Masin teoksia on Oulun taidemuseon ja Kemin taidemuseon kokoelmissa sekä yksityisissä kokoelmissa. Hän on Bioart societyn jäsen.

Mas työskentelee monimuotoisesti valokuvamateriaalin kanssa käyttäen sitä kollaaseissa ja installaatioissa. Hän käyttää hyväksi nykyteknologiaa, joka sallii kuvamaan ilman varsinaista perinteistä valokuvakameraa. Parhaillaan hän tekee yhteystöitä Oulu biokeskuksen kanssa, missä hän ottaa valokuvia mikroskoopeilla. Mas kyseenalaistaakin sitä, mitä kaikkea valokuvallisuus voi lopulta olla. Hän on toiminut valokuvauksen opettajana vuodesta 2012 lähtien.

CV

http://www.christelle-mas.com