06. - 24.11.2019
Taidemaalari Sylvilagus maalaa akryylillä ja piirtää tussilla erikseen luonnostelematta, suoraan kankaalle tai paperille. Hänen teokset ovat intuitiivisia, imaginaarisia kuvia. Hänen maalauksissa aiheena on pääosin jänis.
Sylvilagus eli Nina Maria Veini on kuvataiteilija ja Suomen pohjoisimman kirjaston, Yhteispohjoismaisen kirjastoauton, autokirjastonhoitaja. Taiteilijanimi Sylvilagus on osa nimestä ”Sylvilagus Europaeus” eli pumpulihäntäkaniini.
Tuo Jänis- That Rabbit -näyttelykokonaisuuden teoksissa esiintyy taiteilijan kehittämä inhimillistetty, hiljainen melko introvertti, surrealistisiakin piirteitä omaava jänis. Jänis on kannanotto sellaisenaan, sillä Sylvilagus haluaa tuoda eläinhahmojen maalaamisen uuteen valoon. Hän käsitellyt jänisaihetta taiteessaan vuodesta 2009.
Näyttelyssä Tuo Jänis- That Rabbit on esillä akryylitekniikalla toteutettuja maalauksia ja tussipiirroksia, joiden narratiiviset juuret ovat taiteilijan elämässä Bretagnen rannalta Kilpisjärvelle. Jänis pukeutuu toisinaan saarelaisasuun, viitaten taiteilijan juuriin tai käyttää aasialaishenkistä mekkoa, viitaten jäniksen historialliseen taustaan dekoraationa tai tarinan keskushahmona, sillä jänis on ollut mm. kuueläimenä aasialaisessa ja Etelä-Amerikkalaisessa mytologiassa.
Sylvilagus ei pyri täydelliseen työn jälkeen, valmiissa saavat näkyä liitu- ja lyijykynäviivat, sekä pois pyyhittyjen viivojen jäljet. Teoksista on löydettävissä viitteitä muuhun maalaustaiteeseen. Osa maalauksista on kulkenut työstettävinä vuosien 2018 ja 2019 aikana Rovaniemen ja Muonion välillä, joten joidenkin teosten koko on harkittu reittibussissa kuljetettavuuden mukaan.
Sylvilagus toimi aikaisemmin teollisena valokuvaajana mm. Hollannissa, Ranskassa ja Suomessa, teollisuuskuvauksen rinnalla hän työskenteli valokuvataiteen parissa. Altistuttuaan fotokemikaaleille 2000-luvun alussa, taiteilija vaihtoi työvälineensä maalaukseen ja opiskeli kirjasto- ja informaatioalalle, lisäksi hän on koulutukseltaan mm. taiteen maisteri ja valokuvaaja-artenomi.
Sylvilagus käyttää jänisten luomisprosessissa synestesiaansa eli aistiensa sekoittumista, työtilassa soi aina tarkoitukseensa valittu musiikki, kuunnelluinta työmusiikkia ovat renessanssi- ja barokki. Hänen taiteellisia esikuviaan ovat Helene Schjerfbeck, Otto Mäkilä, Risto Suomi, František Kupka ja Marc Chagall. Sarjakuvataiteessa hän arvostaa mm. Hugo Prattia ja Guy Delisleä, Tove Janssonia ja Manu Larcenet´a, sekä Tuuli Hypéniä.