01. - 19.02.2023
Pauliina & Elmeri Härkönen tuovat Tunne Metsä -näyttelyn teoksia Galleria MABD:hen. Pariskunta erottuu teoksillaan perinteisten valokuvien joukosta selkeästi maalausmaisella kuvaustekniikalla ja värien käytöllä. He kutsuvatkin mieluummin itseään valomaalareiksi kuin valokuvaajiksi.
Syntyjään oululainen Pauliina Härkönen toimii taiteen pääopettajana Linnalan Kuvataidekoulussa Savonlinnassa ja Elmeri Härkönen luovana suunnittelijana sekä ammattivalokuvaajana omassa Suomen Tuotekuvaus -yrityksessään. Heillä on yhteensä yli 50 vuoden kokemus graafisesta suunnittelusta, valokuvaamisesta ja taiteen luomisesta.
”Näyttelyn Tunne Metsä -nimi syntyi järjestämäni valokuvausreissun tuloksena. Kuvasimme Kolin kansallismaisemia tunne edellä. One Eye Collective -kuvausryhmämme on viisihenkinen ja tiesimme jo kuvatessamme että vastaanotimme jotain merkittävää. Ilmeisesti tunteisiimme vastattiin. Saimme Finnfoton apurahan kuviemme näyttelyiden järjestämiseen Etelä-Suomen gallerioissa. Innostuimme vaimoni kanssa kuvista niin paljon, että päätimme tuoda omat kuvamme myös Pauliinan kotikaupunkiin näytille”, Elmeri kertoo.
”Muistan hetken, kun päätin alkaa valokuvaajaksi. Tuo hetki oli Henri Cartier-Bressonin näyttelyssä Madetojan Salin aulassa syksyllä 1986. Oululainen arkkitehti Raimo Ahonen kommentoi näyttelyä Kalevassa silloin näin: Henri Cartier-Bressonin vaikutus modernin valokuvauksen kehitykseen on ollut kiistaton. Käsite ’ratkaiseva hetki’ onkin aina liitetty hänen kuviinsa. Olin tuolloin Oulun Lyseon lukion taideluokkalainen ja meidän opintoihimme kuuluvan valokuvausjakson kuvat pääsivätkin esille samaan paikkaan seuraavana keväänä. Se oli ensimmäinen näyttelyni. Valokuvaajaa minusta ei tullut. Aloitin muotoiluopinnot Pohjois-Karjalan Ammattikorkeakoulussa, mutta vaihdoin pian kuvataiteen puolelle, mistä valmistuin 2001 kuvataiteilijaksi pääaineenani piirustus ja maalaus”, Pauliina kertoo.
Pauliina on ollut taiteenopettajana Linnalan Kuvataidekoulussa vuodesta 2002 alkaen. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on toiminut koulun pääopettajana.
”Ilmaisumuodoista valokuvaus on palannut elämääni mieheni Elmeri Härkösen mukana. Sivellin on vaihtunut valolla maalaamiseen. Kuvani ovat makrokuvia mikromaailmasta, oikeasti luonnossa ne ovat niin pieniä yksityiskohtia, että on mentävä sammalikkoon makaamaan ne nähdäkseen. Ratkaisevan hetken tavoittelua en ole unohtanut. Se on vain muuttanut muotoaan. Luonnossa on oltava juuri oikealla hetkellä saadakseen kuvaan halutun valon ja tunnelman. Tämän näyttelyn Tunne Metsä -kuviin tiivistin anteeksiannon tematiikan: Ihminen ei voi olla täysin vapaa, jos rimpuilee anteeksiantamattomuuden verkossa”, Pauliina jatkaa.